Ideální výše rezervy, kterou bychom měli mít k dispozici, je podle odborníků šestinásobek měsíčního příjmu. Na běžném účtu ale peníze ztrácejí hodnotu, proto je lepší uložit je alespoň na spořící účet. Ten nabízí vyšší úroky než běžný účet, ale i přesto na inflaci ani zdaleka nestačí. Tento typ spoření je považován za velmi konzervativní.

Ukládání peněz na spořícím účtu se považuje za bezpečné, vklady jsou ze zákona pojištěny do výše sto tisíc eur. Peníze nejsou vázány na předem stanovenou dobu, jako je tomu u termínovaného vkladu a lze je snadno převádět na běžný účet. Vedení účtu je u většiny bank zdarma, někdy je ale nutné založit si u banky i běžný účet. Zvýhodněný úrok obvykle platí jen pro částku do určitého limitu.

Česká národní banka zvýšila od 1. dubna 2022 hlavní úrokovou sazbu na 5 %. Jedná se o páté zvýšení základní sazby v řadě za sebou a úroková sazba je tak nejvyšší od roku 2001. Toto opatření ČNB vedlo ke zdražení úvěrů, ale také k vyšším úrokům u vkladů, jejichž úročení bylo hluboko pod inflací. Ta byla v únoru 11,1 %.

Mezi banky, které mají aktuálně nejvyšší úrokové sazby na spořících účtech, patří Trinity Bank, banka Creditas a Expobank. Stále jsou ale pod hranicí 4 %. Komerční banka nabízí maximální dosažitelnou úrokovou sazbu 4 % u spořícího konta spojeného s investováním.

Důležité je sledovat nejen výši úrokové sazby, ale i podmínky pro její získání a také již zmíněný limit, nad který už vklady nejsou úročeny nebo je úročení nižší. Také je potřeba počítat s tím, že výnosy z úroků podléhají zdanění ve výši 15 %.