Bankovní rada České národní banky zvýšila po osmé v řadě sazby, dvoutýdenní repo sazbu na 5,75 %, tedy o 0,75 procentního bodu. Takto vysoká byla naposledy v roce 1999. V květnu loňského roku byla repo sazba na 0,25 %.

Opět tak zdraží hypotéky, spotřebitelské i firemní úvěry. Průměrná hypoteční sazba podle Fincentrum Hypoindex vzrostla na 5,33 %. Vloni sjednaná třímilionová hypotéka byla měsíčně levnější o 5 000 Kč než stejně sjednaná hypotéka nyní. Velký problém se splácením závazků se očekávají jak domácnosti, tak i firem, které na financování svého podnikání využívají bankovní úvěry.

Úvěrové zatížení rozpočtu nicméně nebude jediným problémem, který domácnosti a firmy v následujících měsících čeká. Enormně rostou také ceny energií. Cena elektřiny na burze se na začátku roku 2021 pohybovala okolo 50 EUR za MWh. Dnes se prodává za 227 EUR. Plyn se na burze vyšplhal z necelých 8 EUR za MWh na 26 EUR za MWh.

Kombinace nejen těchto dvou faktorů, ale i spousty dalších (zdražení potravin, pohonných hmot, aj.), prověří stabilitu rozpočtu všech domácností a firem. Pokud si s rozpočtem sami nevíte rady, neváhejte se obrátit na naše zkušené finanční poradce a spolu s nimi nastavit individuální rozpočet tak, aby ustál kdejaké turbulence co možná nejlépe.