Akciové indexy napříč světovým trhem zažívají v posledních měsících turbulentní období. Po „covidovém šoku“ v březnu 2020 přišla o dva roky později další rána. Kombinace celosvětově rostoucí inflace a války na Ukrajině způsobila, že většina akciových trhů je od začátku roku ve ztrátě.

Nejznámější americký index S&P 500 zahrnující akcie 500 největších společností na burze v USA odepsal od začátku roku 18,66 %.

Podíváme-li se nicméně na užší indexy, např. na Nasdaq 100, vidíme ztrátu podstatně vyšší, konkrétně 28,28 %. V podobných ztrátách se pohybují také aktivně spravované fondy, které jsou sektorově zaměřené zejména na technologie, spotřebu a průmysl.

Jak ale přečkat toto období, nepodlehnout strachu a neprodat vše v propadu se ztrátou?

K uklidnění dlouhodobých investorů by měl sloužit následující soubor grafů, který znázorňuje historické výnosy indexu S&P 500:

Bez_názvu.png

 

Z něj je zřejmé, že na krátkých horizontech v době propadu dochází ke ztrátám. Nicméně čím déle je investice držena, tím je pravděpodobnost ztráty nižší. Např. u investice na 15 let byla investice pro klienta ztrátová v 0,2 % případů, v 49,4 % případů byl výnos do 10 % p.a. a v 50,4 % byl výnos nad 10 % p.a. Pro horizont 20 let již v historii nenajdeme okamžik, kdy by byla pro klienta investice do indexu S&P 500 ztrátová.

Z tohoto důvodu se u akciových fondů doporučuje dlouhodobé investování, neboť tím významně snížíte riziko ztráty vložených prostředků.  Tento graf by měl všem investorům pomoci ovládnout své emoce a vyhnout se tak zbytečným výprodejům.

Důležité je ale také říct, že toto platí pro široké indexy  / dobře diverzifikované fondy, jako je právě S&P 500, MSCI World index, MSCI North America, apod.

Není možné tedy tento graf pravděpodobných výnosů ztotožnit se sektorově zaměřeným fondem, který má v portfoliu pouze desítky titulů.