Ceny nemovitostí se neustále zvyšují a jejich zlevňování je v nedohlednu. Poptávka po hypotékách je přesto stále vyšší, a to i za situace neutichající celosvětové pandemie způsobené koronavirovým onemocněním COVID19.

Česká republika je čtvrtou zemí s nejvyšším nárůstem cen nemovitostí v rámci Evropské unie. V prvním čtvrtletí tohoto roku tento růst ještě zrychlil a to na 11,9 procenta a stopkou pro něj nebyla ani pandemie. Oproti loňskému roku jsou ceny nemovitostí vyšší o 4,6 procenta.

Trend růstu cen nemovitostí je zapříčiněn slabou nabídkou a také snahou o dosažení úrovně ekonomiky bohatších zemí EU.

Co způsobuje stálý zájem o hypotéky?

Strach z rapidně rostoucích úrokových sazeb po zažehnání koronavirové krize a zároveň jejich současná nízká hladina způsobila obrovský hypoteční bum jak na poli nových, tak stávajících úvěrů, a to i za cenu pokuty spojené s refinancováním úvěru ve fixaci. To dosvědčuje také fakt, že za první polovinu letošního roku byl objem sjednaných hypoték téměř srovnatelný s objemem za celý loňský rok. K jeho pokoření zbývá uzavřít hypoteční smlouvy za pouhých 30 miliard korun.

Velký příliv klientů, kteří žádají o hypotéku je také ovlivněn daleko větším zájmem o realitní trh, a to z důvodu koronavirové pandemie, která zapříčinila omezení cestování. Proto se mnoho lidí rozhodlo využít nízkých úrokových sazeb a pomocí hypotéky tak investovat do rekreačních objektů, či zahrady.

Průměrná výše hypotečního úvěru byla v květnu 2021 3 123 458 kč. To je ve srovnání s loňským květnem 18 % nárůst. Hlavním důvodem navýšení je zejména rapidní nárůst cen stavebních materiálů způsobený jejich nedostatkem.

Předpokládaný růst inflace také snižuje příležitost koupě vlastního bydlení v budoucnu, a proto je momentálně investice do nemovitostí a její budoucí zhodnocení vhodnou volbou pro využití hypotečního úvěru za relativně nízkou cenu.